top of page

הנרות הללו

ימי החנוכה חלפו עברו להם, מי מאיתנו שאצר מלוא חופניו מהשפעתם, אשריו. גם בגנים ניכרת השפעתם בדרך מיוחדת, צבעונית ומחממת לימות החורף הקרים. עוד בימי הדלקת נרות החנוכה, כבר החלו לפרוח מחוץ לחלון, נרות משפחת האלוי. נרות גדולים ונפלאים אלו, בולטים במיוחד בתקופה זו, בה הגן נכנס לתרדמת החורף שלו. אט אט, במהלך החורף ובמיוחד באביב, יצטרפו אליהם צמחים נוספים, אשר ידליקו בגנינו שלל נרות צבעוניים מחממי עין ולב. 

עבור צמחי הנרות צריכים מעט סבלנות, שכן הם אינם ממהרים לפרוח. אצל חלקם תגדל ראשית שושנת עלים ולאחריה יעלה עמוד הפריחה ואילו אצל אחרים (כמו אגבה למשל), נצטרך להמתין מספר שנים לעמוד הפריחה. ישנו מגוון רחב של צמחי נרות, ולכן, בעזרת תכנון מושכל, נוכל להנות מנרות בגנינו במהלך כל השנה כמעט.

אספתי היום מגוון רחב של צמחי נרות. חלקם מעלים נר אחד בודד (אגבה), ולחלקם צורת מנורה בה קנים רבים (בוצין). ישנם אף כאלו שאינם מדליקים נרות, אלא שצורת הצימוח שלהם, היא כשל נר (ברוש "טוטם") או מנורת קנים (מאירית צוריתית).

נצא לטייל היום בין הנרות ונפגוש בדרך צבעים, מרקמים, צורות ובעיקר הרבה להבות שיציתו שמחה בלבבות.

ראשית, בואו נתבונן כיצד משתלבים מגוון הנרות בעיצוב הגן ומהן האיכויות שהם מוסיפים לו. לאחר מכן, נעבור אל שטחי המשתלה ונכיר את הצמחים עצמם.

להגדלת התמונות לחצו עליהן

אלוי  משפחת הכסנתוריים

ראש וראשון לצמחי הנרות הוא הסוג אלוי (תמצאו אותו גם כאלווי או אלואה). הוא גם אחד מן המקדימים לפרוח ולכן נפתח בו. הסוג מונה כ-400 מינים סוקולנטיים המגיעים בעיקר מאזור דרום-אפריקה. המוכר מבין בני הסוג הוא המין אלוי ורה (אלוי אמיתי), הידוע בתכונותיו הרפואיות המועילות לעור ולעיכול. בארץ נוכל למצוא בעיקר את המין הוותיק אלוי עצי, הגדל ללא כל טיפול, בחצרות הוותיקות. מיני האלוי שונים אחד מן השני בעיקר בגודלם- מן הזן 'דוראן בלאק' הננסי ועד המין מרלות הנישא עד לגובה של כארבעה מטרים. המשותף לכולם הוא עמודי הפריחה בצבעי האש, הנישאים מעל לשושנת העלים הבשרנית. אוסף האלוי הגדול והמרשים בארץ, מצוי בגן הבוטני בגבעת רם, לשם מומלץ להגיע בחורף ובאביב כדי לחזות בנרות הממלאים את כל חלקת דרום-אפריקה. גם בגן הקקטוסים בחולון ובגן הקקטוסים בגני יהושע אוספים מרשימים. עוד על האלוי תוכלו למצוא בדף האלוי בשמורת העין.

אגבה  משפחת האספרגיים

עבור פרחיה הרמים של קבוצה זו, יש לחכות כמה שנים טובות. בעוד שבמרכז אמריקה, משם הם מגיעים, נמתין לפריחה כעשר שנים "בלבד", במקומות אחרים בעולם, הזמן עלול להיות ארוך הרבה יותר- סוג של השקעה לטווח ארוך- בינתיים נוכל להנות משושנות העלים הפיסוליות והמרשימות של הקבוצה. הפריחה היא למעשה סופו של הצמח- עמוד הפריחה היוצא ממרכז השושנה עולה אט-אט ועליו פורחים אלפי פרחים בגוונים של קרם וצהוב. בתום תהליך זה, הנמשך על-פני כשלושה חודשים, קמל צמח האם ומחליפים אותו הילדים שיצאו מבסיס הצמח במהלך השנים. את הצמחים הצעירים הללו, ניתן לעקור ולהעתיק. עוד על הסוג- בדף אגבה שבשמורה.

לחצו להגדלת התמונות

בוצין  משפחת הלוענתיים

השם בוצין נגזר מן המילה הארמית בוצינא, שמשמעותה נר. לסוג תפוצה נרחבת בעולם ואף בארצנו הקטנה נוכל למצוא למעלה מעשרים מינים שלו. הוא צמח דו-שנתי, הפורח כמנורת קנים גבוהה בעלת פרחים צהובים בסוף האביב ותחילת הקיץ ובולט על רקע הנוף המתייבש של ארצנו. לצמח שושנת עלים המכוסים שערות צפופות המשוות להם מראה אפרפר-כסוף נהדר. יש להזהר שלא לשפשף את העיניים לאחר מגע עם העלים, שכן זה יכול לגרום לצריבה בעין ואף במקרים קשים לעוורון זמני (מכאן שמו בערבית- אל-עווארוואר, כלומר, המעוור). עבור הגינה נוכל לאסוף זרעים של בוצין מפורץ המצוי למכביר בארץ. לאחר שהצמח יפרח, את עבודת הפצת הזרעים בגינה הוא כבר יעשה בעצמו. במשתלת מלצר ברון, תוכלו למצוא אף בוצין משייני 'פולאר סאמר' כסוף ומהודר, אותו רצוי לשתול במקום עם ניקוז טוב, וכן בוצין קיסריון ובוצין דמשקאי. עוד על הסוג- בדף בוצין בשמורת העין.

משפחת הכסנתוריים

ראוי לציין גם כמה מבני משפחה זו, שהיו שייכים עד לא מזמן למשפחת העיריתיים. חלקם צומחים בר בארץ וחלקם עשו עליה. בולבין שיחני- צמח סוקולנטי לו עלים בשרניים צרים וצפופים העולים כמו דשא ועמודי פריחה בגובה של כחצי מטר המכסים את הצמח במשך תקופה ארוכה ביותר מן הסתיו ועד לאביב. בשל צפיפות השורשים שלו, אני נוהג להשתמש בו כתוחם דשא. הבולבין חסכן במים, מתפתח מהר ומוכיח את עצמו מכל הבחינות. אמליץ על הזן 'הולמרק' לו פרח כתום-צהוב, יפה במיוחד. קשה להשאר אדישים מול יפי פרחי הקניפהופיה (המגיעה מדרא"פ) וכמובן אל מול פרחי העריוני הצהוב (הגדל בר בארץ). אך שימו לב- אל תגזמו את עמודי התפרחת כשיכבו הנרות, שכן תרמילי הזרעים הכדוריים המקשטים אותם, יפים לא פחות.

נרות גבוהים

בקומה השניה של הגן נוכל למצוא מספר שיחים ואף עצים, שיוסיפו לנו נרות למראה הכללי. אחד מן המרשימים בקבוצה הוא עכנאי הדור, לו נרות ענק בצבע כחול-תכלת עם מעט ורוד. אמנם הוא לא מצטיין באריכות ימים, אך מראהו המיוחד בהחלט שווה את ההשקעה. אחד מן הצמחים האהובים עלי ביותר, הוא מאירית צוריתית. לשיח יוצא-דופן זה צורה פיסולית של חרוטים כסופים, בעלי מרקם עדין למגע ולעין (כמעין צורית, ומכאן שם המין). אם אין לכם שמש מלאה בגן, רחמו עליו. אך אם יש, אל תוותרו. וגם ברושים איתנו כאן בגן. כן, גם הם בעצם נר גדול במיוחד. ראוי לציין גם את הקנה ההודית, המגיעה בשלל צבעי עלווה ופרחים ומעניקה לנו נרות להבה גבוהים במשך חודשים ארוכים.

לחצו להגדלת התמונות

דגניים

נרות? לא בדיוק. אך לתפרחות של חלק ממיני המשפחה, בהחלט מראה שיעזור לשמור על נרות הגינה דולקים במהלך השנה.

צמחי נרות נוספים מן התרבות

 

נרותיה היפים של ארצנו

 

לחצו להגדלת התמונות

אלף צבע וגוון

וכדרכנו בעיצוב הגן- הכל מתחיל בצבע. על-כן, כל שנותר לנו כעת, הוא לבחור את הצמחים המתאימים לתבנית הצבע בגננו ולשתול.

אני מקווה שנהנתם מהטיול.

אם תבקשו לקבל כתבות גינון נוספות משמורת העין,

תוכלו להצטרף לרשימת הדיוור שמופיעה למטה.

bottom of page