top of page

כדורי סתיו

תקופת הסתיו ותחילת החורף בגינות ארצנו, מתאפיינת בשיממון יחסי לשאר עונות השנה. פרחי הקיץ כבר מזמן קמלו, ומאידך שפע הצבעים של החורף והאביב, נראה עדיין רק כעלים ירוקים על-פני האדמה- עונתיים טריים, גיאופיטים שרק בקעו את האדמה וצמחים רבים המתחילים להכנס לתרדמת חורף.

בתקופה זו צדים את עינינו אלמנטים קישוטיים אחרים וקצת פחות מקובלים- פירות הגן - הן פירות ההדר שמתחילים לאותת לנו מבין העצים והן פירות של צמחי נוי שונים המקשטים כעת הגינה. בכתבה זו נכיר, נאסוף ונצבע את גננו במבחר מצמחים אלו, ונראה כיצד בעזרת תכנון שתילה מושכל, נוכל לקבל גן חי ומעניין המלא בשפע פירות כדוריים צבעוניים, בתקופה "שחונה" זו.

עצי נוי

נפתח בקומת הגן העליונה- עצי הגן. אין ספק, כי בבואנו לעצב גינה חדשה, העצים הם הצמחים הראשונים אותם נבחר. הם הבסיס העיצובי של הגן, המסגרת התוחמת. הם אלו שישארו בגינה גם אחרינו. והם אלו, שבשונה משאר צמחי הגן, לא נחליפם כמעט לעולם, אם בשל קשיים אתיים, טכניים או כספיים.  בבואנו לבחור את עצי הגן, לצבע הפריחה והעלוה משקל מכריע, אולם אסור לשכוח, שגם לפירות, חלק בצבע הגן ולכן משקלם רב גם הוא- פירות אדומים של עוזרר ורימון , לא ישתלבו כראוי בגינה המבוססת על תבניות צבע קרירות, כגון סגול עם ורוד ולבן.

עבודת ההתבוננות שלנו, מתחילה למעשה כבר בנסיעה אל עבר נקודת המפגש, ממנה נצא לטייל. על רקע שמי החורף הכחולים, הצלולים, מרחפים להם בכל מקום, פירות הקרם של האזדרכת המצויה. נכון, רבים מתייחסים אל עץ זה כמפגע מסתפח, אך לי באופן אישי חיבה יתרה אליו בשל המראה יוצא הדופן וארוך הזמן, בו הוא מתהדר. שוב ושוב אני עוצר ומתבונן במראה הנפלא הזה- משחקים של חום בהיר ותכול שמים. וכעת, דמיינו לעצמכם גינה המבוססת על שני צבעים אלו. זה לא בשמים. אולם על-כך, במקום אחר.

ניתן לגלול את התמונות. לחצו להגדלה

עץ נוסף החביב עלי מאד, מגיע מצמחי הבר של ארצנו- עוזרר אדום. מעבר לפריחה הלבנה העוטפת אותו באביב, נותן לנו העוזרר שפע של פירות אדומים קטנים הצובעים את העץ בסתיו-חורף ומחממים לנו את הגן ואת הלב. ליושבי ההר נכונה עוד מתנה מן העוזרר האדום, בדמות שלכת זהובה העוטפת את הפירות האדומים ומבעירה מדורת חורף נהדרת. עצי בר נוספים, בעלי פירות קישוטיים, שראוי להזכיר הם אלה אטלנטית ואלה ארץ-ישראלית וכן (אף שאין להם מסה של פירות) דולב מזרחי ופאר ארצנו- קטלב מצוי. מי שמעונין ביותר פירות בקטלבו, ומוכן לוותר לשם כך על מראה הגזע המדהים, יכול לשתול את אחיו שממעבר לים- הקטלב המשונן. אך למה להתפשר? שתלו את שניהם.

משפחת הדקלים, מביאה עימה פירות כדוריים המופיעים בצורות שונות על גבי המינים השונים. רוב הדקלים גבוהים אמנם, אך מפאת משקל מכבדי הפירות, הם מתכופפים מגובה העלווה וניכרים לעין. במינים נמוכים דוגמת שמרופס, נוכל להנות מפירות המקיפים את בסיס הענפים. מלבד דקל התמר, פירותיהם של שאר המינים אינם ידועים כאכילים. פירות הדקלים רבים וגדולים יחסית ולאחר הבשלתם נופלים לקרקע, "מלכלכים" את הגן ומושכים זבובים. על-כן רצוי להקפיד לחתוך את מכבדי הפרי לאחר שיא ההבשלה. אחד מן המלכלכים ביותר, הוא הדקל הנפוץ (יותר מדי לטעמי) סיאגרוס רומנזופיאנום הקרוי בפי העם דקל "קוקוס".

עצי פרי

כמובן שגם פירות מאכל בגן הכדורים ובראשם הנפוצים ביותר- משפחת עצי ההדר- תפוז, לימון, אשכולית, קלמנטינה, פומלו וכל שאר אחיהם המהודרים. פירותיהם גדולים בהרבה יחסית לשאר הכדורים שנפגוש בדרך ויותר דומיננטיים בלכידת תשומת הלב ועל-כן יש להם תפקיד חשוב בהדגשת שאר כדורי הצבע, שנשתול לצידם.

רוב פירות המאכל הם בעלי מראה כדורי ויוכלו להצטרף אל גינת הכדורים בשמחה. תפוח, שזיף, מנגו, ליצ'י וכן משבעת המינים בהם התברכה ארצנו- גפן, רימון, זית ותמר אמנם עת ההבשלה של רובם היא בקיץ, אך דווקא תכונה זו, תשמור על מראה הגן מסביב לשנה. האפרסמון יבשיל בתקופה הרצויה ויוסיף גם מימד של שלכת יפה במישור החוף. פירות מאכל נוספים בעלי מראה כדורי הם אפרסמון,. הבשלתם אמנם בשלהי הקיץ, אך כחלק מן המראה הכללי של גינת הכדורים, בהחלט יש להם מקום.

 

שיחים

לקומת הגובה השניה בגן, חשיבות גדולה במעטפת הכללית. זו הקומה אותה בעיקר אנו רואים בטיולנו בגן, שכן בד"כ ראשנו לא זקוף כלפי הנמצא למעלה מאיתנו (וחבל...)  כי אם נוטה ישר ומטה. השיחים אותם נפגוש כעת, מהווים את החלק הארי של גינת הכדורים. הם מתאפיינים בשפע של פירות צבעוניים בתקופה זו, ולחלקם אף פריחה יפה באביב ובקיץ, בה גם נתחשב בעיצוב הכללי.

 

ניתן לגלול את התמונות. לחצו להגדלה

אדומים - הסוג המרשים ביותר בקבוצה זו הוא פירקנתה. הפירות הקישוטיים שלה ממש עוטפים אותה כענן אדום. הנפוצה ביותר היא פירקנתה אדומה (לה גם זן כתום), אך יפות לא פחות, הן אחיותיה פירקנתה חרוקה, פ. משורית ופ. צרת-העלים. מפאת קוציה החזקים, טוב למקמה שלא ליד שבילים, אלא כרקע לצמחי הגן ובמיוחד כגדר חיה בסגנון חופשי.

שיחים "אדומים" נוספים היכולים לשמש כגדר חיה- צינית קרולינית 'פרייד אוף יוסטון' (הזקוקה לצמח זכר להפריה), מיני חבושית (המתאימים בעיקר לאזור ההר), הטרומלס קטלבי (יכול להגיע למימדי עץ קטן) וננדינה תרבותית (המשמשת כגדר חיה בגובה של כ-2.5מ' שאינה זקוקה לגיזום). רימון מצוי 'ננסי' (כ-1.5מ') יתן לנו בסתיו שפע של רימונים לא-אכילים. חבל, אבל יפה ומיוחד.

כתומים – דורנטה מצויה על זניה השונים, מייצגת את הקבוצה הזו. זהו אחד מן השיחים הנפוצים ביותר בגינון הישראלי מאז התהוות המושג. בגינות הוותיקות נמצא רבות דורנטה מצויה 'מגוונת' כגדר חיה. בגינון הציבורי החדש, נראה שוב ושוב (עד כדי עייפות) דורנטה מצויה 'זהובה' (תאילנדית בפי כל) ואילו בגינות החדשות- הפתעה נעימה- דורנטה מצויה 'גיישה גירל' בעלת שפע פריחה סגולה או לבנה לאורך חודשים ארוכים. לכל אלו, שפע פירות כתומים משתלשלים, המופעים  בגננו בסתיו, אם רק נזכור להפסיק לגזום את הדורנטה בסוף הקיץ. הדורנטה הינה מהירת צימוח ודורשת תחזוקה מתמדת. יש לקחת זאת בחשבון בגינה קטנה.

בגן כדורים גדול, יאה לשתול צבר מצוי (סברס) כגדר חיה. הן העלים העגולים והן הפירות המתוקים, יעזרו להדגיש את הרעיון.

מכתום לשחור – תהליך הבשלה יפה המתחיל בכתום, עובר לאדום ומסתיים בשחור, נוכל למצוא בשני מקומות קיצוניים בגן- בהצללה, נשתול שפלרה שיחנית ובשמש מלאה את אלת המסטיק. פירותיהם של אלו יופיעו רק על שיחים בוגרים ויוסיפו חן לגינה המעוצבת בצבעי אש.

שחורים – אמנם פירות כדוריים שחורים יעלמו מעט מן העין בגן, אך ע"י גיזום נכון או הסרת עלים ירוקים בעת הבשלת הפירות, נוכל להנות מהם ולהוסיף מעט גוון דרמטי ולא מצוי לצבעי הגן. שניים משיחי ארצנו יספקו לנו את הכדורים השחורים כחלחלים- בסוף האביב יבשילו פירות מורן החורש ובסתיו פירות הדס מצוי. מראה מיוחד הוא שילוב סתווי בין פירות שחורים ולבנים- הדס מצוי וקליקרפה אמריקאית 'לבנה' מאחוריו.

סגול ולבן – קליקרפה אמריקאית, מביאה עימה לגן גושי פירות סגולים או לבנים, הצמודים במקבצים כדוריים לענפים הקשתיים שלה. שני צבעים אלו יוצאי-דופן ולא קיימים בין הפירות הכדוריים המצויים בגינון בארץ. כדי לקבל מראה "נקי" של כדורים (הטוב גם לסידורי פרחים) , צריך להוריד את העלים הצמודים לקצה הענף בתחילת הופעת הפירות. הקליקרפה יוצרת ספיח בגן וניתן להעתיק את השתילים הצעירים. רצוי לגדל אותה בסמוך לגדר או לשיחים מעוצים כדי לתמוך בענפיה הכבדים מן הפירות שעליהם וכך להמנע מרביצת הענפים במקום נמוך הנסתר מן העין.

קומת הקרקע

רוב הצמחים אותם נפגוש כעת, אינם בעלי פירות קישוטיים. עם זאת, בכדורים עסקינן ולכן גם לתפרחות כדוריות וכן לירקות עגולים יש מקום. אך נפתח עם שלושה כדוריים אמיתיים- דיאנלה ארוכת-עלים, אינה מצויה כל-כך, אך בהחלט ראוי להפיצה. בקיץ מופיעים על גבי עמודי הפריחה שקמלה, פירות סגולים מיוחדים המוסיפים הרבה חן ותנועה לערוגת הצמחים. השניה היא בלמקנדה סינית, שפרותיה השחורים והמבריקים משתלבים נפלא בין תפרחות לבנות וצהובות. ובהצללה, ישפך לו מסלסלה תלויה סביון כדורי- צמח סוקולנטי חזק ומיוחד, אותו נשלב עם תפרחות הכדור של בת-שבע יפה וענבות לבנות המרחפות כפנינים בין אצבעותיו הארוכות של ריפסליס הענבות.

משפחת המורכבים תורמת את חלקה לגן על-ידי תפרחות כדוריות (להן עלי כותרת לשוניים בלבד)- חרצית הגננים 'נטף' הפורחת בצהוב משך כל העונה החמה (מומלץ לקטום תפרחות שקמלו כדי לעודד גל פריחה נוסף). אג'ניה (חרצית) פסיפית, תוסיף מבנה עלים מיוחד וכיסוי פרחוני צהוב בסתיו. מיני סנטולינה יכסו את קרקע הגן בירוק ואפור ויעלו תפרחות כדוריות צפופות בסוף האביב. קליניה מבהיקה (סביון שלהבתי), הוא סוקולנט נפלא בעל עלוה אפורה-תכולה ותפרחות אביביות באדום-כתמתם זוהר, המומלץ לשימוש במסלעות. מורכב כדורי אחרון (לרשימה זו כמובן), הוא העונתי הוותיק טגטס זקוף (אמריקאי), הצובע את ערוגות הקיץ והסתיו שלנו בצהוב וכתום מזה מספר עשורים. סוקולנט מיוחד (ונדיר) נוסף הוא אצבוע נאה (הרדופיים) שכדורי התפרחות השוקולדיים שלו ימשכו כל עין (וגם זבוב). באזור ההר יעלה ויצליח טרכליום כחול (פעמוניתיים) בתפרחותיו הגדולות.

כדורים נוספים נמצא בין משפחת הירבוזיים- בסתיו יחלו לפרוח ביצן משונן 'רובי' ו'ליטל רובי' בתפרחות קרם כדוריות, שיראו כמו כוכבים בהירים אשר על רקע עליו הארגמניים. באביב נשתול כעונתיים שתילי גומפרנה כדורית בסגול, ורוד ולבן (זנים גבוהים ונמוכים) וגומפרנה זהובה בצבעי אש (ברקע הערוגה).

ובערוגת הגינה, מסביב לחצר יצאו לרקד כרוב עם... עגבנית שרי. וגם חציל. ואבטיח ומלון. כן, כדורי הקיץ משביעים לא רק את העין.

כדורי פרווה

גם קקטוסים עגולי פינות נוכל לשלב בערוגה. עם מעט (הרבה) סבלנות הם יגדלו ויהפכו לנקודות משפיעות באווירת הגן. יש למקם אותם רחוק יחסית מן הטפטפות ולהוסיף לבור השתילה טוף עבור ניקוז טוב. סוגים רבים יתאימו לגינתנו, אולם אציין בעיקר את הסוג ממילריה בו מינים רבים ששמותיהם ארוכים וסבוכים (ואינם חשובים כעת) ולהם המראה העגול המבוקש . גדולים מהם הם הסוג אכינוקקטוס, אשר הנפוץ בו הוא המין גרוסון, אותו נמצא בעיקר בגנים בוטניים, דוגמת המרבד הנפלא שבגן הקקטוסים שבגני-יהושע. אף קרוביו אינגנס ושטוח-הקוצים יפים מאד ומרשימים. עוד עם בוני-הסבלנות היא אגבה ויקטוריה רג'ינה, אשר נראית ככדור קיפודי שעוצב בידי אמן.

כדורים מוגזמים?

מה מאד נפוצו אותם פונפונים מעוצבים בכל כיכר וגן. תחת ההדס יעלה כדור, ולא יפסח על האקמנה, הדורנטה, לבן-העלה והקריסה. אפילו הזית הותיק כמעט ושכח שהוא עץ... אכן, יש דעות רבות בנושא, אולם לענינינו זה בהחלט מתאים ומועיל לגינה זו (אם כי, כן, בנוגע לזית, בהחלט אפשר לוותר). ישנם כאלה שמטבעם עגולים גם בלי גיזום כמו העץ המורכב (והבעייתי) רוביניה בת-שיטה זן כדורי.

כדורי עלים

דרך נוספת לחזק את אלמנט העיגול בגן, היא שימוש בצמחים עגולי-עלים. קוקולובה ענבית, הוא עץ קטן (או שיח גדול, כ-7מ') החדש יחסית בארץ. מלבד העלים העגולים, הוא חונט בקיץ פירות כדוריים סגולים ואכילים, היושבים באשכולות דמויי ענבים. כבונוס, נקבל ממנו גם צבעי שלכת אדומים בסתיו. באזורי ההר, קוטינוס מזרחי 'רויאל פרפל', יוסיף עלים עגולים סגולים ההופכים לשלכת צהובה מרשימה (וכמובן ענני "עשן" חביבים). כליל החורש ייצג את ארצנו בעליו הירוקים ההופכים גם הם לצהובי שלכת.

מינים וזנים של צבר מתאפיינים במראה פיסולי מיוחד של עלים בשרניים עגולים במרקמים שונים וראוי להוסיף אף אותם לגן. כובע-נזיר גדול, יזריע את עצמו מדי שנה וימלא את הגן בצבעי אש חורפיים. ואולי נוסיף נימפאה לבריכת הנוי?

כדורי בר

לא נשכח להזכיר מעט מצמחי ארצנו, שישתלבו נפלא בין הכדורים. אל העצים שפגשנו בתחילת דרכנו- עוזרר אדום, דולב מזרחי, קטלב מצוי ומיני האלה, נוסיף בסתיו גם פירות כדוריים של אספרג ארץ-ישראלי וקיסוסית קוצנית. בטבע (ולא בגן) נוכל להנות ממראה פירות השרביטן המצוי והשבטן הלבן. כדאי לשקול לשלב בגינה שום גבוה בסגול ולבן (את שיני שומו ניתן להשיג היום במשתלות) וכן קיפודן מצוי, שאת זרעיו נאסוף (בזהירות) בסוף הקיץ ונזרע בסתיו. לוף ארץ-ישראלי, יוסיף פירותיו הקיציים בירוק שיהפוך במהרה לאדום.

ניתן לגלול את התמונות. לחצו להגדלה

לצאת מהקופסא

לסיום, מספר רעיונות נוספים ליצירת אוירה קצת פחות "מרובעת" לגינה. לרוב, אם לא לכל הגינות קווי מתאר חיצוניים ישרים ובעלי זויות של 90 מעלות. בואו ננסה קצת לעגל פינות ע"י יצירת ערוגה עגולה הסובבת את הגינה. אפשר לשתול הדס מצוי 'קטן-עלים' (טרנטיני) או קריסה גדולת-פרי 'גרין קרפט', אותם נגזום כגדר חי נמוכה (הדג') לאורך המעגל. נוכל גם לעצב שביל עגול, שיוליך אותנו סביב הגן וייתן את התחושה המבוקשת, תוך שאנו יוצרים לעצמנו גן טיול. גם הוספת בריכה עגולה לצמחי מים ודגים במרכז הגן או אלמנט פיסולי כדורי אחר, בהחלט יעשו את העבודה. על כל אלו נוסיף אלמנטים דוממים כדוריים, דוגמת: חלוקי נחל עגולים (נסו את גודל 7), כדורי זכוכית, אבני מדרך עגולות, כדים עגולים וכדומה.

דבר אחרון וחשוב- אמנם חלק מן הפירות מתאימים למאכל, כמובן אלו הידועים, אולם חלקם לא רק שאינם אכילים, אלא רעילים, מי מהם לבני-אדם ומי לחיות. מבין הרעילים: דיאנלה, צינית, דורנטה מצויה, אזדרכת מצויה, לנטנה, ובין צמחי א"י- שרביטן מצוי ושבטן לבן. יש לבדוק היטב את הצמחים.

חורף בריא לכולנו.

בתקופה זו של השנה, גננו מארח ומתהדר בשתי משפחות צמחים נפלאות- משפחת דגני התרבות המעניקים לגן שלל שיבולים זהובות המרחיבות את הלב, ולצידן משפחת צבעי השלכת הממלאים את הגן בחום סתווי נפלא. תוכלו להכיר אותם בשתי הכתבות הבאות.

bottom of page