top of page

בשונה מטיולים בטבע, בהם שיאי הפריחה משתנים לפי העונות, בגנים בוטניים יש תמיד ענין מסביב לשנה. בכל ביקור בהם, תשמעו את עצמכם אומרים- איזה מזל שהגעתי בדיוק היום... מחר כבר הייתי מפספס. המגוון הבוטני שבהם, יוצר פריחה וענין בכל יום מחדש. לכל אחד מהגנים האופי והאוירה הייחודיים לו, אשר ניטעו לפני שנים רבות ע"י מקימי הגן והמשיכו להתעצב במהלך הזמן ע"י הצוותים המסורים. העוצמה, הצבעים והמגוון הבוטני האדיר בגן שבגבעת-רם. הסודות הצפונים בחממה הטרופית בגן באוניברסיטת ת"א. האוירה הביתית והחמה בגן שבהר-הצופים- שאולי בגלל שהוא בעצם טיול מרוכז בארצנו ואולי זה הצוות שמתיחס אל הגן כגנו הפרטי שבבית. העצים הנפלאים להם הניחו לגדול בשקט בחוות הנוי ובאילנות. כה הרבה יש ללמוד בגנים הללו- הן מבחינה בוטנית והן מבחינה עיצובית.

גנים בוטניים בישראל

הגן הבוטני האוניברסיטאי גבעת-רם, ירושלים

את המגוון הבוטני האדיר של הגן, תוכלו לחוות במאגר הצמחים של הגן

הגן הבוטני בהר הצופים, ירושלים

גן זה מוקדש לשימור צמחי ארץ-ישראל. אף שהוא הקטן מבין הגנים הבוטניים בארץ (כ-25 דונם) הוא אוצר למעלה מאלף מיני צמחים. על-כן, בכל עת ובכל עונה שנבקר בו, תמיד יוצגו בו תמונות נפלאות.

הגדולה בגן לצמחי א"י, היא יכולתו להכיל בעת ובעונה אחת שלל פריחות מכל רחבי הארץ. כך צומחים כתף אל כתף, ערוגה אל חברתה, צמחי קו הים וצמחי ההר, איריסי ההיכל מצפון ומדרום וכן שלל אוספים של מרוות, סחלבים, גאופיטים וצמחים נדירים אחרים, אשר בטבע יקשה עלינו למוצאם.

איני יודע מה יש בו, בגן הקטן של גבירת ההר. אך התחושה העוטפת אותי, עת אני פוסע מתוך בטוניה של האוניברסיטה העברית, אל תוך משעולי הגן, כה חמה, מזמינה וביתית. לא, הגן (ואף הצוות שמאחורי הצמחים) מעולם לא הסתנוורו ממגדל השן האוניברסטאי בו הם חוסים. ריחות ענווה ארץ-ישראלית טיפוסית עולה ממסתרי החורש הים-תיכוני בכל פסיעה על עלי האלונים שיבשו על אדמת הגן. הגן צומח כבר כתשעים שנים. תשעים שנים בהם כל יום עמלו האנשים שבנו אותו במחשבה הלא-פשוטה: כיצד מעצבים טבע? כיצד הטבע צריך להראות? כל מי שתכנן גן, יודע כמה המלאכה מורכבת- על אחת כמה וכמה בעיצוב גן טבעי. נראה שהשיתופיות הנפלאה עם הטבע בגן, הביאה את התוצאה הרצויה.

הגן הבוטני באוניברסיטת תל-אביב

המיוחד בגן זה, הוא המגוון הרחב של אוספי צמחים שונים- דבר המקנה ענין למבקר בכל ימות השנה. הגדול באוספים הוא כמובן גן נח נפתולסקי לצמחי ארץ-ישראל, המחולק לפי איזורי הארץ השונים. החממה הטרופית הותיקה, בניצוחו של משה פרי, אוצרת בתוכה מגוון נפלא של צמחים שובי עין ולב. עוד נמצא בגן- אוסף ענק של קקטוסים וסוקולנטים, חממת הדקלים, אוסף צמחי התועלת הנדירים ואפילו אוסף חזזיות. בגן מעבדה ייחודית בכל העולם והיא המעבדה לחקר שורשים- מבנה בעל שתי קומות שבחלקו העליון שתולים הצמחים בעציצים שבתחתיתם חור ובחלקו התחתון מעין מקלט בו יוצאים השורשים מלמעלה ומושקים ע"י ריסוס מים תמידי.

ארבורטום אילנות

האם קיימת מציאות, לשבת על ספסל, 8 מטרים מכביש 4 הסואן ולזכות ברוגע ושלווה מבלי לשמוע את המכוניות? ברוכים הבאים לאילנות. הפקק צפונה של אחה"צ ימשך עוד זמן רב... עצרו רגע בצד והכנסו לעולם קסום. בלב השרון שוכן לו גן נסתר, שמהכביש בקושי מבחינים בו. ארבורטום אילנות הוקם לפני כשבעים שנה על-פני 130 דונם ובו כ-750 מיני עצים. לאחרונה הוא שופץ ע"י קק"ל והותאם גם לפעילויות עם הילדים. מגוון הצמחים הרב שבו מבטיח, שבכל עת שתבקרו, תמיד יהיה משהו חדש מענין.

נאות קדומים

על קו התפר העדין, שבין טבע לגן, ניצבת נאות קדומים. המתבונן, המטייל בשמורה, מאתגר את עצמו שוב ושוב היכן עובר הגבול הדק הזה - פרי ראייתו למרחוק של מייסד ובונה נאות קדומים - נגה הראובני ז"ל, וממשיכי דרכו בהווה, המצליחים לשמור על קו זה ואף לחזק אותו. נאות קדומים, על עשרת אלפי הדונמים שבה, היא גן בוטני. עם זאת נגיעת יד האדם אינה מורגשת בה וכאן ייחודה על-פני גנים אחרים מצד אחד ושמורות טבע מן הצד השני. בשל עושר הצמחיה, שהעניק לה מעמד של גן בוטני, כל עונות השנה מרשימות בה עד מאד. ריכוזי המינים ומספר הפרטים הגבוה מהם, דוגמת שקדיות, זיתים, כליל החורש, אלה א"י ועוד, הפזורים במרחב הגדול בצורה "מדויקת", מעניקים חוויה ארץ-ישראלית חזקה ומרוכזת מאד. הקיץ וסופו, זמנים "קשים" בד"כ בטבע, הם הזמנים האהובים עלי במקום. התמונות הנסתרות מהעין, בשל שכבת האובך, אוצרות בתוכן שפע גוונים עדינים ומיוחדים, אותם זר לא יבין, אולם למתבונן בסבלנות, צפויה חווית קיץ א"י יוצאת דופן.

הגן הבוטני עין-גדי

חוות הנוי בעמק חפר

אם יש לכם כמה רגעים פנויים בזמן שאתם שועטים על כביש 4, עשו עבור נפשכם ועצרו להפוגה קצרה בחוות הנוי. לפני שנים אחדות, חמדה עיניהם של כרישי הנדל"ן את הפנינה היקרה הזו. מאבק ציבורי בהנהגתם של קבוצת אנשים שהגן יקר להם ובתמיכתם של כרבבת אנשים, מתחולל כעת כדי להציל את הגן ולזכות את כולנו ברגע של רוגע על הכביש הסואן. להצטרפות למאבק לחצו כאן.

 תצלומי צמחים נוספים שצילמתי בגן ניתן למצוא באתר חוות הנוי 

גנים נוספים בישראל

גני רמת-הנדיב

כנראה שאין דומים גני הברון, לגנים אחרים בארץ. כמו עולם קטן המתקיים בעולמנו שלנו, עם אותם האנשים ואותם הצמחים, אך עם שפה שונה. ומה בדיוק עושה את ההבדל הזה? את זאת ננסה להבין דרך התמונות.

הביטו בצמחים- הרי ודאי הנכם מזהים אותם בקלות יחסית- רוזמרין, דורנטה, פיטוספורום, ברושים ודקלים. ומה עוד? עונתיים? אפילו הפשוטים שבהם, יש לציין. ואולי זהו סדר הצמחים? לפי גבהים? ואולי צבע עליהם? אך גם את זאת ראינו כבר. מהו אם-כן הסוד של הגן הזה? אנסה לחלק את התשובה לשלושה חלקים:

א. תכנון פשוט עם מעוף נפלא.

ב. הבנת המהות של כל צמח.

ג. אחזקה ברמת גימור גבוהה (ותנסו למצוא עלה יבש על המדשאות).

וגם... יחס אישי. נדמה שיש בדי.אן.איי של הגן הזה, איזו הארת פנים מיוחדת- כזו שמשפיעה לא רק על האנשים שמאחוריו- אלו שמעניקים טיפול בחיוך לצמחים (אחרת איך תסבירו שהצמחים שם מחייכים?), אלא משפיעה אף על האנשים שבחזית הגן. ומי אלה תשאלו? השומר בכניסה לחניון, השוער בכניסה לגן, ובמיוחד הפקחים המסתובבים בגן ומבקשים בנועם ובסבר פנים להיזהר מלדרוך על הצמחיה. אף מילדינו השובבים.

ואולי זה כך- כשמעצבים גן עם שורשים אנגליים, אפילו עטיפות הביסלי לא מרשרשות בעיניים.

גני-יהושע, תל-אביב

כל-כך הרבה אנשים עוברים בפארק גני-יהושע מדי יום ולא מבחינים בגנים הנהדרים השוכנים בליבם... ארבעה גנים המתהדרים כל אחד באופי אחר: הגן הטרופי- המשמש כמפלט מוגן בימי הקיץ החמים ובו צמחים טרופיים רבים אותם אנו מכירים, אלא ששם נוכל לראותם בוגרים ומפוארים. גן הקקטוסים- בו אוספים ותיקים ממשפחת הצבריים, האגביים, החלבלוביים ועוד. הגן הגזום- הנותן לנו טעימה מגנים אירופאיים מסותתים ולבסוף גן הסלעים- בו אוסף גיאולוגי מרשים.

הגנים פתוחים מדי יום בשעות 10:00-14:30. תרשו לעצמכם לצאת מן הפקקים של איילון ולשקוע בשקט הנפלא של הגנים הנסתרים.

גן הקקטוסים, חולון

בלב כרך חולוני, מסתתרת לה פנינה שקטה. החולפים לידה, אולי ולא ישימו לב בכלל. וכך כבר יותר מארבעים שנה...

בשקט בשקט... לאט לאט... צומח לו גן נסתר.

גן הקקטוסים של חולון, חגג לאחרונה 40 שנים להיווסדו. הוא תוכנן ע"י אדר' גנים שלמה אברהמי ונבנה ומתוחזק ע"י המחלקה לגנים ונוף של עירית חולון. הגן מורכב מאוספי קקטוסים וסוקולנטים .שנתרמו בנדיבות לגן. הקמתו נסמכה על אוסף הקקטוסים והסוקולנטים אותו טיפח ותרם נחום ארזי. לאחר מספר שנים הוסיפו יצחק ורחל שפי את האוסף שלהם ואף טפלו בגן. כמו-כן נתרמו צמחים נוספים ממקומות ואנשים נוספים. הגן הוא גן קטן. כתוב עליו שהוא מתפרס על-פני 5 דונם, אך איני בטוח שזה כך... למעשה במספר דקות אפשר להקיף את כולו. ואפשר ורצוי בהרבה יותר מכך.

בכל עונה, מקבל הגן הבעה קצת שונה. נכון, אחרי הכל זה גן של צמחים המתפתחים לאט ואולי לזר הוא יראה "אותו דבר" תמיד. אך לחובבי אבני החן הבשרניות, נכונה בכל עונה הפתעה נעימה. תמיד יש איזה קקטוס נדיר שבדיוק פורח. פריחת אוסף צמחי האלוי הממלאים את הגן בנרות דולקים בחנוכה. מסך האורנית הלוהבת הנפרש כווילון כתום זוהר וענק ברקע הגן. עמודי הפריחה המרגשים של האגבות והציצניות המופיעים פעם בשבע שנים. אינסוף פירות כדוריים של הצבריים הממלאים את הגן בסוף הקיץ. ומעל כולם- תערוכות התמונות המתחלפות, המורכבות משילובים משתנים בין צמח אחד לרעהו- צבע, צורה ומרקם. ניגודיות והרמוניה בכפיפה אחת. כל צעד שתצעדו, תגלו תמונה אחרת. אם רק תלכו לאט. ובשקט.

חלק גדול מצמחי הגן כבר בוגרים וגדולים. זה המקום ללמוד בו כיצד יראו הצמחים שאנחנו אוהבים, בעוד הרבה שנים. להכיר את הצמחים במלוא הדרם ולהבין שקקטוס קטן באדנית זה רק התגלמות קטנטנה של יופי אדיר מימדים.

בגן אוספים רבים הכוללים מבחר רחב ממשפחת הצבריים- צראוס, ממליריה, אכינוקקטוס, צבר ועוד. אוסף אגבות נפלא ומשורטט, חלבלובים ענקיים, הרדופיים בשרניים ופורחים, נולינות, ציצניות ועוד רבים.

שפע הסוקולנטים בגן מקבלים תנאים נהדרים ומגיבים בצבעי עלווה עמוקים ומיוחדים- אוספים ממשפחת הטבוריתיים- ניצנית, כפנית, צורית, נצחה, קוטילידון, קרסולה ועוד מכלואים לא מזוהים. כמו-כן גדלים כאן סביונים בשרניים, אוסף ליתופס מיוחד, ומבשרי החורף- אוסף האלוי הגדול, המדליק את הגן בשלל נרות בוערים.

זמן מצוין להגיע אל הגן הוא החורף. והרי עד אז, ודאי נשכח מכך. אך אל דאגה- עומדת לשרותנו מערכת התראות בוטנית משוכללת- כשמישור החוף והשרון מתמלאים בכתמים כתומים זוהרים- האורנית הלוהבת- אז תדעו שצריך להוסיף את הגן ללו"ז. וכשתגיעו, וילון תיאטרון כתום פרוס ברקע הגן ונרות בוערים של אלוי הם השחקנים הראשיים.

הגן פתוח בימות החול, משעות הבוקר ועד שעות הצהריים המוקדמות. הכניסה ללא תשלום ויש חניה בשפע סביב הגן. כתובת: שד' ירושלים 85, חולון.

הגן היפני, חולון

מזרח רחוק חדש? כנראה.

הגן היפני בחולון, משלב בין תרבות הגן היפנית לבין תרבות הישראלית. נכון, יש כאן ערערים, אך ללא המחלקה להנדסת הצומח היפנית, הם נראים יותר כמו ערערים מהורהרים. כמו אלו באי-התנועה ממול. וגם זה יפה. וגם יש אלמנטים יפניים נוספים כמו מנורות האבן, הגשר (הלא אדום) וגם כמובן סלעים... לא, לא בזלת מיפן אלא סלעי ג'מעין מקומיים. כן, גם הם כמו באי-התנועה שממול. את עצי האדר היפניים, להם יהיה קשה להסמיק בחולון, מחליפים צבעי שלכת של מישור החוף. וולקם טו יזראל. ספיון השעווה הנפלא, אגס קלרי שנראה שטוב לו כאן. אך ללא ספק את מרבית תשומת הלב תופסים הצמחים המעוצבים לפי מיטב המסורת היפנית-אנגלית ו...ישראלית. ולא, אל תצפו ל"טי-פוטס ופיקוקס" במבטא בריטי מתפלא. מה שתקבלו כאן הם שיחי דודונאה 'דנה', פיקוסים, סיזיגיום מכבדי ואוג חרוק, כולם גזומים יפה יפה, בצורות של זיקית, פנים, צורות גאומטריות ובצד, מקסיקני יושב ואוחז את ראשו בין ידיו וחושב: "קה פסה אקי? מה הולך כאן?" מזרח רחוק חדש.

אבל! ילדי בי"ס שעוברים כאן בהמוניהם ותושבי חולון, נחשפים כאן מדי יום, למציאות בה צמחים הם לא רק צמחים, אלא צורות וצבעים. וזה חשוב. נראה שהגן עבר כמה תהפוכות לאחרונה ואולי עלו על משהו שם.

bottom of page